Начало » Международна кухня, Месни ястия » Класическо карпачо

Класическо карпачо


Продукти за 8 порции:

300 гр. телешко филе

1 опаковка рукола

1 ч. л. оцет

За майонезата:

1 ч. л. лимонов сок

1 яйце

сол и черен пипер на вкус

1 ч. л. мека горчица

1 ч. л. сос „Уорчестър“

няколко капки сос „Табаско“

60 мл. зехтин и още малко

3 ч. л. млечна сметана

 

Приготвяне:

Почистете много добре месото, като отстраните всички жили, ципи и мазнини. Увийте телешкото в алуминиево фолио, като стягате, колкото е възможно и го затворете от двата края. Поставете го във фризера за 1 час. Месото трябва да е добре охладено, за да може да се нареже на много тънки резени, нито много твърдо, нито твърде меко.

Почистете добре руколата и отстранете твърдите части, изплакнете под течаща вода. Накиснете листата рукола в голяма купа с вода и сипете малко оцет. Сложете купата в хладилника и я извадете, когато ви потрябва.

Приготвяне на майонезата: Сложете в блендера 1 лъжичка от лимоновия сок заедно с 1 яйце, сол и черен пипер на вкус, горчицата, сос „Уорчестър“ и сос „Табаско“. Разбивайте сместа и непрекъснато добавяйте зехтин на тънка струйка, докато майонезата се сгъсти. Сипете майонезата в купа, опитайте и ако се налага добавете сол и черен пипер.

Разбийте сметаната, докато се сгъсти малко. Добавете в купата с майонеза, като разбърквате леко, за да се смеси добре. Покрийте купата с фолио и я сложете в хладилника.

Извадете телешкото филе от фризера, отстранете фолиото и нарежете на много тънки филийки. Подправете с малко сол и черен пипер.  Наредете резените месо в чиниите, като по средата оставите празно място за салатата от рукола. Залейте месото с майонеза. Покрийте с фолио и върнете обратно в хладилника.

Отцедете листата от рукола, поставете ги в салатиера и ги подправете с малко сол и тънка струйка зехтин. Разбъркайте внимателно с ръце.

Извадете карпачото от хладилника и го понесете, като добавите салата в средата.

*Може да използвате и готова майонеза, но с домашно приготвена майонеза ще стане по – вкусно.

 

Автор: Мими Ботева

Напишете коментар